Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza trzecią edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2024

Pobierz PDF
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego - edycja 2024

Główne cele konkursu to:

  • Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej  na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych.
  • Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich.
  • Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności.
  • Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności.
  • Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
  • Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do konkursu może stanąć:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich z terenu województwa zachodniopomorskiego, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;
  2. Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;

Konkurs odbędzie się 18 maja 2024 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.

Konkurs odbywać się będzie w dwóch kategoriach:

  1. Kategoria I - do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne (jeden element do wyboru).
  2. Kategoria II - deser lub wypiek.

Wysokość nagród i wyróżnień dla ekip w 2023 roku:

  • Kategoria I - do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne:
  1.  I miejsce – 3 000,00 zł
  2. II miejsce – 2 000,00 zł
  3.  III miejsce – 1 000,00 zł
  4. miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł
  • Kategoria II - deser lub wypiek:
  1. I miejsce – 3 000,00 zł
  2. II miejsce – 2 000,00 zł
  3. III miejsce – 1 000,00 zł
  4. miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email, albo złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami, na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40,
70-421 Szczecin
z dopiskiem:
Wydział Rolnictwa i Rybactwa
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2024

Termin przesyłania zgłoszeń upływa w dniu 6 maja 2024 roku (Uwaga!! Decyduj data wpływu do Urzędu).

Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ pod nr tel. 91 45 42 687,  91 454 26 85 , e-mail: ajaszczuk@wzp.plpmakatun@wzp.pl

Dukumenty do pobrania wraz z regulaminem na stronie III edycja Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2024 | Wydział Rolnictwa i Rybactwa (wzp.pl)

Zdjęcia dodane do wiadomości

Zobacz również