Obowiązek wpłat na fundusze promocji produktów rolno–spożywczych – informacja dla przedsiębiorców

Pobierz PDF
Obowiązek wpłat na fundusze promocji produktów rolno–spożywczych – informacja dla przedsiębiorców

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie przypomina przedsiębiorcom z sektora rolno–spożywczego o ustawowym obowiązku dokonywania wpłat na fundusze promocji produktów rolno–spożywczych, zgodnie z ustawą z dnia 22 maja 2009 r. (Dz. U. z 2021 r. poz. 1496).

Kto jest zobowiązany?

Obowiązek naliczania, pobierania i przekazywania wpłat spoczywa na podmiotach wskazanych w art. 3 ww. ustawy. Wpłaty w wysokości 0,1% wartości netto rzeczy ruchomych podlegających opodatkowaniu VAT nalicza się m.in. na:

  • Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego

  • Fundusz Promocji Mięsa Wołowego

  • Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego

  • Fundusz Promocji Mięsa Owczego

  • Fundusz Promocji Mięsa Końskiego

  • Fundusz Promocji Owoców i Warzyw

  • Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

  • Fundusz Promocji Ryb

Dodatkowo, wpłaty w wysokości 0,2% wartości netto dotyczą Funduszu Promocji Roślin Oleistych – w przypadku obrotu roślinami oleistymi.

Nowe obowiązki od 1 kwietnia 2025 r.

Zgodnie z nowelizacją ustawy z dnia 21 lutego 2025 r., od 1 kwietnia 2025 r. obowiązek wpłat na Fundusz Promocji Roślin Oleistych rozszerzono na podmioty skupujące od producentów:

  • nasiona rzepaku i rzepiku,

  • nasiona soi, słonecznika,

  • len, konopie

  • inne surowe rośliny włókniste.

Wpłata powinna zostać naliczona i pobrana w ciągu 14 dni od wystawienia faktury.

Terminy i sposób składania deklaracji

Deklaracje (formularz Fpz_f1) należy składać do 25 dnia miesiąca następującego po zakończeniu danego kwartału, wykazując oddzielnie kwoty naliczone i pobrane.

Formularz Fpz_f1 dostępny jest na stronie internetowej KOWR:
www.kowr.gov.pl – zakładka „Fundusze Promocji”

Dostępne formy składania deklaracji:

WAŻNE! Od dnia 1 kwietnia 2026 r. składanie deklaracji będzie obowiązkowe wyłącznie przez platformę eRolnik.

Zobacz również